„Nie samą nauką żyje uczeń” – czyli o dobrym chlebie i nie tylko – w Gimnazjum nr 2 w Skawinie

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJuż po raz siódmy Fundacja „Dobre Życie” zorganizowała ogólnopolską kampanię „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia – 16.10.-23.10.2015 r.”. Promując od wielu lat, w bardzo różnorodnych formach, aktywność i zdrowy styl życia, postanowiliśmy i tym razem przyłączyć się do tego przedsięwzięcia.

16 października 2015 r. zainaugurowaliśmy obchody „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia” tematyczną gazetką zatytułowaną „Czy wiesz, jak zdrowy jest Twój chleb?”. Dzięki niej uczniowie dowiedzieli się, że smaczne może być nie tylko pieczywo pszenne, ale również takie na zakwasie, czystoziarniste, czy żytnie.

Kilka dni później (20.10.), Gimnazjum nr 2 zawitała Pani Dietetyk Anna Myszak. Podczas spotkań z uczniami zbadała ich wagę, zawartość tanki tłuszczowej i wody metabolicznej w organizmie. Udzieliła także cennych rad żywieniowych: – W zbilansowanej diecie nie ma mowy o głodzeniu. – powiedziała Anna Myszak. – Posiłki powinny być spożywane regularnie i mieć odpowiednią wartość kaloryczną. Nie wolno pomijać żadnego z nich. A śniadanie naprawdę jest najważniejszym posiłkiem dnia. – dodała z uśmiechem.

Aby zatem utrwalić uczniom wiedzę o randze śniadania, w środę odbyła się degustacja chleba. Dzięki uprzejmości Państwa Dąbrowskich uczniowie skosztowali grahama, chleba pszennego i słonecznikowego oraz „Czyste Ziarno”.

Dodatkowo w wybranych klasach została przeprowadzona pokazowa lekcja wychowania fizycznego. Uczniowie ponownie uświadomili sobie, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny. Wystarczy w odpowiedni sposób wykonywać codzienne czynności, aby usprawnić swoje mięśnie i wysmuklić sylwetkę. Potrenowali także dobór odpowiednich wartości kalorycznych do posiłków, by dobrze kontrolować wagę.

Uczniowie klasy pierwszych, w ramach lekcji języka polskiego, uczestniczyli w „Dyktandzie chlebowym”.

Wierzymy, że dzięki takim inicjatywom nasi uczniowie z większą ochotą sięgną po zdrowe posiłki i przekąski, a także zaczną aktywnie spędzać swój wolny czas.

Dyrekcja Gimnazjum nr 2 w Skawinie pragnie serdecznie podziękować Państwu Dąbrowskim za podarowanie wyrobów piekarskich oraz Pani Dietetyk Annie Myszak za spotkanie z naszymi uczniami.

Źródło:
Monika Birówka / Gimnazjum nr 2 w Skawinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *